Kép találomra
sajat19.jpg
BelépésAmint a fotókon is látszik, kicsit konzervatív az ízlésem. Építek mindenféle stílusú berendezést, de a hagyományos, egyszerű, letisztult formák állnak hozzám közelebb. A cserépkályhának vagy kandallónak mindig illeszkednie kell az adott térbe. Ez az a meghatározó bútordarab, amit nem lehet csak úgy odébb tolni, ha meguntuk. Éppen ezért már a tervezés időszakában jól át kell gondolni mit szeretnénk. Jó, ha időben nekilátunk az előkészületeknek, mert egy cserépkályha építés átfutási ideje, minimum 2 hónap, de inkább több. Ez részben adódik az én időbeosztásomból, részben pedig abból, hogy a csempe gyártók ilyen határidőkre vállalják a csempék legyártását.
Az én szűkebb környezetemben (Balaton-felvidék), sok régi parasztházat újítanak fel és ehhez hozzátartozik a tűzhely, a szemes kályha, esetleg a sütőkemence. Otthon kell lenni nem csak a mai igényeket kielégítő építési technikákban, de a hagyományokat követő stilisztikai ismeretekben is.
Saját tervezésű kályhacsempéim merítenek egy kicsit ebből a stílusból is, de egy kicsit kifinomultabbak. Arra törekszem, hogy ötvözzem a régit és az újat, oly módon, hogy a legjobbat hozzam ki ebből a fúzióból. Nem szeretnék kisregényt írni a cserépkályha és a kandalló közti különbségekről, sem a különböző technikai megoldásokról. Ezek azok a dolgok, amit mindig a helyi adottságokhoz és elvárásokhoz kell igazítani. Ez általában egy helyszíni szemlével egybekötött személyes találkozóval indul.